Wat anderen zeggen…

Klik op een titel om de volledige recensie te lezen.

waardevolle aanvulling

De lessen van Inge ervaar ik als heel boeiend. De rustige opbouw van de oefeningen geven zo’n mooi inzicht in wat het lichaam allemaal aan spanning heeft opgebouwd en hoe de combinatie van de hulpmiddelen en ademhaling helpen dat af te voeren. Zo ontstaat er weer ruimte en bewegingsvrijheid.   

Ik ben begonnen vanwege brandende pijn tussen mijn schouderbladen tijdens mijn werk als masseur. Dat was na een paar lessen helemaal over. Ik heb inmiddels zelf de belangrijkste tools aangeschaft en gebruik die regelmatig. Heel fijn na lang beeldschermwerk of lang masseren. Het heeft zelfs een keer een spitaanval voorkomen. Een bijzondere uitwerking van de lessen is dat ik steeds vaker merk dat mijn houding zich als vanzelf corrigeert in de natuurlijke, uitgelijnde stand, zoals ik dat ook tijdens de lessen ervaar.

Inge is een hele fijne docente die de soms intense oefeningen op een heldere, rustige manier begeleidt, met een vleug humor en diepgang. Critical Alignment Yoga is voor iedereen met rug- en schouderklachten eigenlijk een must en een waardevolle aanvulling op de practice van elke geoefende yogi.  

Cisca

mijn lijf beter leren kennen

Sinds enige tijd volg ik op vrijdagochtend de Critical Allignment Yoga les bij Inge van Voornveld. Deze geeft ze in een prachtige landelijke ruimte (boven een koeienstal) geheten de ‘Balansstudio’, gelegen op het Derde Erf aan de Birkstraat tussen Amersfoort en Soest. Makkelijk bereikbaar en als je met de auto komt is er altijd voldoende parkeergelegenheid.

Na geruime tijd het verlangen te hebben gehad (weer) met yoga te gaan beginnen en hier en daar eens rondgekeken te hebben ontmoette ik Inge en raakte binnen korte tijd gefascineerd door de vorm van yoga die zij geeft en de wijze waarop zij mij via deze methode in contact bracht/brengt met mijn lijf. Het accent bij haar lessen ligt (gelukkig;)) niet in het bereiken van de perfecte eindhouding maar op hetgeen er te ervaren/voelen is op weg naar een specifieke houding (yoga asana) toe. Nu ruim 2 jaar later zijn de resultaten duidelijk merkbaar. Er is meer (bewegings)ruimte gekomen in mijn lijf, mijn rug is losser en mijn gewrichten zijn ook soepeler geworden. Maar het grootste pluspunt is waarschijnlijk dat ik mijn lijf beter ga kennen en dus ook mij in toenemende mate bewust wordt van wat daarin gebeurt, waar dingen zich vastgezet hebben en er bewegingsvrijheid te behalen is.

Inge bereid haar lessen heel nauwkeurig voor en geeft ze vanuit een enorme passie voor deze vorm van yoga. Ze is relaxt, gedecideerd en heeft warme aandacht voor al haar cursisten. Na afloop van de les, afgezien dat het over het algemeen goed voelt in mijn lijf, word ik soms overvallen door een gevoel van euforie dat spontaan opwelt. Als kanttekening wil ik maken dat oefeningen soms confronterend en pijnlijk zijn dus enig doorzettingsvermogen om deze vorm van yoga te gaan beoefenen wel een vereiste is.

Carel (oudere jongere)

mentaal & fysiek loslaten

Doordat ik de laatste tijd veel in mijn hoofd zat en door mijn zittende beroep snel last van mijn nek en schouders heb, besloot ik yoga weer op te pakken. Na een online zoektocht sprak met name critical alignment yoga mij erg aan. Al tijdens de proefles merkte ik dat ik een goede keuze had gemaakt. Inge zorgde voor een warm welkom en een luisterend oor voor de reden dat ik me had aangemeld. Ze heeft een scherp oog voor detail waardoor we goed begeleid worden. Ze houdt rekening met eventuele beperkingen, maar daagt ook uit. Voor mij zit de uitdaging dan steeds ook in goed kunnen loslaten, zowel mentaal als fysiek, want dan voel je echt de ruimte in je lijf komen. Van die ruimte heb ik ook steeds langer baat in de vorm van minder verstrakking in mijn spieren. Elke les is weer een verrassing en altijd fijn. Mocht je je ook maar enigszins herkennen in mijn verhaal dan adviseer ik gewoon eens een proefles te komen doen. Ik ben in ieder geval blij dat ik snel weer mag!

Debbie

werken aan een goede basis

De lessen zijn voor mij een combinatie van ‘me time’ en grondig aan mijn lichaam werken. Er wordt tijdens de les stapsgewijs gewerkt naar 1 of 2 yoga houdingen, die op deze manier een heel goede basis krijgen. Deze benadering maakt dat lichaam en geest worden uitgedaagd en beloond. 
De lessen gaan voor mij voornamelijk over loslaten; weerstand voelen; ruimte voelen; snelheid loslaten en toelaten wat er is.

De ruimte vind ik bijzonder mooi. Een combinatie van ruimtelijk, natuurlijk en knus. Er heerst een respectvolle, ontspannende sfeer en liefdevol sfeer. De afbakening hiervan wordt door Inge vakkundig en met liefdevolle energie gedaan.

Een hele fijne bedding om mezelf te ontdekken. ‘Alles mag er zijn’ gevoel. Deze yoga les wakkert blijheid bij mij aan. Ik ga er met blijheid naar toe en ga blij en verrijkt naar huis.

Jana

rustige en nuchtere begeleiding

De lessen van Inge doen me zo goed! Het liefst wil ik direct weer opstaan als ik in een rare houding op een strip of rolletje lig. Teveel! Kan niet! Beurs! Maar met haar rustige en nuchtere begeleiding helpt Inge mij om met heel veel aandacht waar te nemen wat er gebeurt in mijn lijf. En om millimeter voor millimeter spanning en weerstand los te laten. De ruimte die ik daarna voel is zo fijn! Ik merk het ook de dagen erna: meer ontspanning en een heerlijk opgeruimd gevoel, ik raak oude ballast kwijt en krijg er energie voor terug. Wat ik merk nu ik iets vaker geweest ben: ik ben me meer bewust van mijn houding en kan bewuster corrigeren als ik merk dat ik me schrap zet of onnodige spanning opbouw.

Inge’s manier van begeleiden is kundig en helder, zacht en tegelijkertijd nuchter. Ze kijkt goed en geeft tips voor alternatieven als ze ziet dat bepaalde houdingen lastig zijn. Wat ik ook fijn vind is dat we tijdens de les contact hebben, even checken hoe het is met iedereen, wat een bepaalde houding met je deed.

En iets grappigs wat ik afgelopen weekend merkte: tijdens de koorrepetitie de dag na mijn yogales merkte ik al tijdens het inzingen dat mijn stem moeiteloos van hoog naar laag ging. Ik haalde volkomen ontspannen hele hoge noten die ik normaal nooit haal!

Ik raad iedereen aan om een les bij Inge te volgen en te kijken of deze vorm van yoga bij je past. 

 Marielle

minder spanning, meer rust

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van CAY gehoord toen ik er een maand of twee geleden een proefles op aanraden van mijn zus nam. Ik wist niet wat me te wachten stond of wat het me zou opleveren. Maar wat ben ik blij dat ik hiermee begonnen ben. Het is een vorm van yoga waarin het soms best wel even werken is, maar het ontspant enorm en zorgt voor balans. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal. Na 8 lessen voel ik minder spanning in mijn lichaam, heb ik letterlijk en figuurlijk meer lucht, meer rust en voel ik me krachtiger.

Inge begeleidt de lessen op een rustige en deskundige manier en ze heeft oog en aandacht voor ieder individu. Haar gevoel voor humor zorgt voor een ongedwongen en ontspannen sfeer. Blij met zo’n ‘juf’.

Marleen

veel effect

Het is een heel andere vorm van yoga dan ik gewend ben. Veel langzamer, minder houdingen en bewegingen. Het gedeelte ‘mobiliseren’ van de onder-of bovenrug is heel lang in een houding liggen, met enkele kleine variaties.

Wanneer ik deze aanneem is het eerst heel prettig, een fijne stretch, daarna wordt het wat zwaarder, en daarna wil ik eruit. Maar dan duurt het nog heel lang! En juist die periode dat het moeilijk vol te houden is, gebeurt er denk ik iets in bepaalde weefsels die je met ‘lekker doorbewegen’ niet kunt bereiken.

Ik vind het wel wennen, het is echt investeren in het begin, als je nog niet goed weet wat je te wachten staat en wat de moeite om het vol te houden, zal opleveren.

Ik vind het fascinerend dat iets wat zo stil en traag is, zoveel effect heeft. Een mooi tegenwicht van de manier waarop effecten vaak gepromoot worden: veel, snel, met lawaai, spektakel.

In deze les merkte ik dat ‘minder en trager’ helpt om dieper liggende structuren te bereiken. Die zijn langzaam vast komen te zitten en het vraagt geduld, uithoudingsvermogen en toewijding om die  uit te nodigen om weer mee te doen.

Ergens weet ik dit wel; ‘less is more’, maar toepassen vraagt discipline en Inge neemt ons daarin goed mee.

Renske

in balans brengen

Ik ervaar de lessen heel positief, ik verheug mij al een dag van te voren op de yoga les. Ik vind de lessen erg goed opgebouwd en zeer afwisselend. Iedere houding wordt heel duidelijk en  in kleine stapjes uitgelegd. Er wordt goed toegewerkt naar het in balans brengen van de bewegingsspieren en de houdingsspieren, waardoor ik merk dat er spanning verdwijnt en mijn lichaam zich vrijer kan bewegen.

Ik  merk dat mijn houding in de loop van de tijd verbetert, tijdens het lopen loop ik rechter op en ook tijdens het fietsen zit ik rechter op mijn zadel, kortom ik begin mij in het geheel beter te bewegen.

Ik vind dat je oog hebt maar ook rekening houdt met mijn blessures, soms pas je ook een les daarop aan, wat ik erg kan waarderen. 

Annelies

Chat openen
Stuur een bericht om je aan te melden
Aanmelden voor de groepsles is in verband met de Covid-19 maatregelen een must. Het is simpel: je appt je naam en de les, datum, tijd waarvoor je je opgeeft. Daarna ontvang je een tikkie. Als je die betaald hebt, is je plaats gegarandeerd. Heb je vragen? Bel of app me gerust. Een email sturen kan ook naar info@wannesyogaenmassage.nl. Je bent welkom!